Az ételallergia az immunrendszer kóros reakciója bizonyos élelmiszerekre. Az allergiás reakció során a szervezet tévesen veszélyesnek ítéli meg az adott ételt vagy annak összetevőit, és olyan tüneteket produkál, amelyek azonnali orvosi beavatkozást igényelhetnek. Az ételallergia bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik. Az allergiás reakciók széles skálán mozoghatnak, enyhe bőrkiütésektől a súlyos, életveszélyes anafilaxiáig.
Az ételallergia tünetei rendszerint az étel elfogyasztása után néhány perccel vagy órával jelentkeznek. Ezek közé tartozik a bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, ajak-, nyelv- és torokduzzanat, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, nehézlégzés, sőt akár eszméletvesztés is. Az allergiás reakció súlyossága változó lehet, de az anafilaxia, amely hirtelen fellépő, életveszélyes állapot, azonnali sürgősségi ellátást igényel.
Az ételallergia legfontosabb kezelése az allergén élelmiszerek teljes kerülése. Az allergiás reakció megelőzése érdekében elengedhetetlen az ételek címkéinek figyelmes átnézése, valamint az élelmiszerek összetevőinek ismerete. Anafilaxia esetén adrenalin autoinjektor használata javasolt, amely életmentő lehet. Az ételallergia megfelelő kezelése érdekében elengedhetetlen az orvosi vizsgálat és a konzultáció, így a diagnózis felállítása után minden esetben személyre szabott tanácsokat kap.
Ha ételallergiás tüneteket produkál, vagy már diagnosztizálták Önnél ezt az állapotot, forduljon bizalommal a Sugár17 szakembereihez! Dietetikusaink segítenek az allergiás reakciók kivédésében és az egészséges étrend kialakításában.