Az ételintolerancia egy olyan emésztőrendszeri probléma, amikor a szervezet nem képes megfelelően lebontani bizonyos élelmiszereket, vagy érzékenyen reagál rájuk. Ez az állapot különbözik az ételallergiától, mivel nem az immunrendszer váltja ki a reakciókat, hanem a szervezet hiányos enzimtermelése vagy az ételekben található vegyi anyagokkal szembeni túlérzékenysége okozza a tüneteket. Ezek többnyire enyhébbek, de hosszú távon jelentős diszkomfort érzetet okozhatnak.
Az ételintolerancia tünetei általában lassabban jelentkeznek, gyakran órákkal vagy akár napokkal az étel elfogyasztása után. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a puffadás, hasi görcsök, hasmenés, gázképződés, fejfájás és fáradtság. Az ételintolerancia okozta tünetek nem életveszélyesek, de hosszú távon kellemetlen lehetnek, és emésztési problémákat okozhatnak.
Az ételintolerancia kezelése az érintett élelmiszerek azonosítását követően azok kerülésén alapul. Ezt eliminációs diétával lehet elérni, amely során a gyanús ételeket fokozatosan kiiktatják az étrendből. Egyes esetekben enzimpótlás is segíthet az ételek lebontásában (például laktózérzékenység esetén).
Ha Ön ételintoleranciával küzd, kérje a Sugár17 szakértőinek segítségét! Dietetikusaink támogatják Önt a megfelelő étrend kialakításában és az ételintolerancia kezelésében.